Blog

4 lucruri pe care trebuie să le iei în considerare dacă ești singur și vrei să-ți iei un câine

Pot avea un câine dacă locuiesc singur?

Am spus de multe ori că alegerea de a trăi cu un câine nu este o decizie care trebuie luată cu ușurință. Nu ar trebui să fie pentru oricine, având în vedere toate aspectele care trebuie luate în considerare, dar astăzi ne adresăm în special persoanelor singure sau, în orice caz, persoanelor care locuiesc singure și care decid să adopte un câine.

Răspunsul este DA, poți avea un câine chiar dacă locuiești singur, dar există aspecte importante de care trebuie să ții cont.

Mai ales dacă este primul tău câine, există riscul să subestimezi unele aspecte importante ale conviețuirii zilnice, care te-ar putea descuraja după câteva luni.

Câte ore va fi singur?

În primul rând trebuie să ne gândim cât timp va fi singur în casă. Dacă lucrați 8 ore pe zi și mai mult în calitate de navetist (deci câinele ar fi singur cel puțin 10 ore), nu este recomandabil să luați un câine, cu excepția cazului în care faceți alte aranjamente.

Am discutat acest aspect în detaliu în articolul despre izolarea socială a câinelui, pe care vă recomandăm să îl citiți din nou. Merită să menționăm aici că izolarea socială este o formă reală de maltratare, dar că, spre deosebire de toate celelalte, nu lasă urme evidente pe corp. Câinii izolați în mediul rural, limitați în curte, închiși în balcon sau lăsați singuri în casă timp de mai multe ore pe zi sunt printre cei mai nefericiți din lume.

Las-o baltă și ignoră-i complet pe cei care îți spun că simpla alegere a unei rase de câini obișnuiți să fie singuri va rezolva problema. Oricât de adevărat ar fi că unele rase tolerează mai bine singurătatea, niciun câine nu se simte bine singur, niciodată. Singur nu există siguranță, singur este nefericit. Câinele este un animal social.

Aspectul financiar

Un aspect pe care ar trebui să și-l pună toți cei care decid să își ia un câine (indiferent dacă sunt singuri sau în familie) este cel financiar.

Adopția unui câine este o alegere importantă care trebuie cântărită și calculată. Din unele estimări pe care le-am calculat, bugetul este destul de variabil. Dacă ești norocos, te poți descurca cu 7-800€/an, dar fără nicio dificultate poți ajunge la 1500€ cu câteva cheltuieli suplimentare sau cu probleme minore de sănătate, până la sume nebunești dacă vrei o zgardă de firmă sau în cazul unor probleme de sănătate mai grave.

În cazul persoanelor care locuiesc singure, este necesar să se adauge la toate celelalte cheltuieli, un dog sitter sau o pensiune pentru câini, care este esențială pentru a nu fi nevoit să lase câinele singur prea multe ore sau în caz de urgență.

Este vorba despre a ține cont de nevoile unei alte ființe vii, precum și de nevoile noastre. Este vorba despre a nu fi egoist și a nu te lăsa prins în graba momentului și a nu lua decizii greșite. Sigur, este frumos să ai un câine care să te întâmpine dând din coadă când te întorci acasă, dar cu ce preț? Singurătatea sa pentru cea mai mare parte a zilei.

În caz de urgență

Poate că suntem cei mai sănătoși oameni din lume, dar o mică febră ne poate obliga să stăm în pat câteva zile. Cum rămâne cu câinele?

Dacă aveți o grădină, aveți un avantaj, deoarece îi puteți deschide ușa și îl puteți lăsa să-și facă nevoile acolo pentru câteva zile (nu moare nimeni dacă nu se plimbă din când în când). Dacă nu ai o grădină, ești terminat.

O plimbare cu febră, răceală și poate chiar în ploaie este o experiență traumatizantă. Cu toate acestea, în absența unor alternative, cum ar fi prietenii și rudele care să vă ajute, nu aveți de ales. Luați acest lucru în considerare atunci când faceți alegerea.

Cel puțin 3 obligații fixe pentru 365 de zile pe an

În general, ar trebui să aveți în vedere că trebuie garantate cel puțin 3 ieșiri zilnice pentru câine. Nu este vorba doar de a-și face treaba și de a merge direct acasă. Un câine lipsit de stimulare, cu o activitate fizică mai puțin intensă decât are nevoie, va manifesta un disconfort care poate fi observat sau nu de către partenerul său uman.

Disconfortul se poate manifesta într-o mie de moduri diferite: agresivitate, neliniște, lătrat continuu, dermatită de stres, fobii, orice.

Sunteți pregătiți pentru acest angajament?

Iulia D

Sunt o persoană pasionată de caini și îmi place să împărtășesc cunoștințele și experiența mea cu alți iubitori de caini. Pe blogul meu, veți găsi informații detaliate despre diferite rase de caini, îngrijirea lor, sfaturi pentru antrenament și multe altele. De asemenea, vă voi povesti despre aventurile mele cu câinii mei și vă voi oferi o perspectivă personală asupra vieții cu aceste animale minunate. Sper să vă inspir și să vă ajut să vă îndrăgostiți și mai mult de cainii voștri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button