Comportament

De ce câinii sapă și zgârie podeaua sau gazonul ?

Te-ai gândit vreodată de ce câinii râcâie podeaua sau patul tău? Oricine are un câine va fi de acord că aceștia manifestă multe comportamente ciudate pe care nu le înțelegem pe deplin.

De ce câinii zgârie locul în care dorm?

La fel ca în cazul majorității analizelor privind comportamentul câinilor, există opinii variate pe această temă din partea unei multitudini de surse și experți. Așadar, dacă v-ați gândit vreodată la acest lucru, iată care este motivul. Haideți să aprofundăm puțin și să vedem ce cred unii dintre experți.

Rădăcina comportamentului

Cu toții am mai auzit asta, unele dintre comportamentele pe care le manifestă câinele tău pot fi atribuite strămoșilor săi mai primitivi. Înainte de a fi domesticiți, câinii trăiau în sălbăticie și se bazau pe ei înșiși pentru hrană, adăpost și supraviețuire. Majoritatea experților sunt de acord că multe dintre aceste instincte sunt încă codificate în ADN-ul caninelor domestice. Deci, care sunt unele dintre instinctele care stau la baza zgârieturilor pe jos sau pe podea înainte ca cainele să se culce?

Unul dintre cele mai populare motive este pur și simplu din motive de confort. În sălbăticie, câinii scormonesc pentru a excava o zonă ca un fel de cuib sau vizuină pentru a dormi confortabil. Pe lângă crearea acestui spațiu de adăpost, zgârierea solului ajută la controlul temperaturii atât a câinelui, cât și a zonei de dormit. De exemplu, dacă vremea este călduroasă și solul este prea fierbinte pentru a se întinde confortabil, câinele dumneavoastră poate scormoni o zonă pentru a descoperi un sol mai rece pentru un pat. De asemenea, dacă vremea și solul sunt mai răcoroase, zgârierea sau săparea zonei poate ajuta la întărirea laturilor zonei de dormit.

În afară de confort, problema teritoriului poate influența, de asemenea, comportamentul de scormonire. Deoarece câinii transpiră prin labe, mai degrabă decât prin piele, acest lucru îi face pe unii să creadă că faptul că râcâie este un act teritorial. Transpirația care este eliberată de glandele speciale de pe partea inferioară a labei este un miros unic, care se intensifică atunci când câinele dumneavoastră zgârie pământul sau podeaua. Atunci când acest miros este eliberat, acesta servește ca mijloc pentru câinele dumneavoastră de a-și revendica teritoriul.

Cel mai simplu motiv din spatele acestui comportament de zgâriere este divertismentul. Așa este, divertisment. Unii câini sunt fericiți să se distreze și găsesc zgârierea și săpatul foarte plăcut. În cazul în care câinele dumneavoastră este plictisit sau are nevoie să elibereze excesul de energie, va căuta modalități de a se elibera de plictiseală. Scărpinatul și săpatul par să se încadreze în această categorie, de la distracție la ameliorarea stresului.

Este normal pentru câini să zgârie podeaua?

Următoarea întrebare logică care trebuie pusă ar fi dacă acest comportament este ceva ce ar trebui să fie oprit. Din păcate, nu există un răspuns categoric la această întrebare. Dacă zgârieturile și săpăturile cățelușului dvs. cauzează pagube casei sau gazonului, ar fi bine să încercați să aflați exact de ce râcâie. O sugestie este să vă asigurați că prietenul dvs. blănos are un loc confortabil pentru a dormi. S-a constatat că majoritatea câinilor preferă un pat de formă rotundă care are margini ridicate. Acest tip de așternut se poate asemăna mai mult cu cuibul sau cu bârlogul pe care încearcă să îl obțină prin zgâriere.

Asigurați-vă că, atunci când îi prezentați cățelușului dumneavoastră noul pat, îi oferiți un fel de recompensă atunci când se întinde pe el. Consolidarea pozitivă îi va încuraja să vrea să doarmă acolo unde doriți să doarmă. Dacă pare a fi doar o eliberare a excesului de energie, atunci soluția ar putea fi la fel de simplă cum ar fi un timp suplimentar de joacă sau o plimbare mai lungă.

Dacă adăugați mai multe exerciții fizice ca mijloc de eliberare a energiei sau pentru a evita plictiseala, s-ar putea să vedeți că se va pune capăt zgârieturilor. Chiar dacă zgârieturile și săpăturile nu se opresc complet, exercițiile fizice suplimentare pot reduce considerabil acest comportament potențial distructiv.

Alte soluții

Cel mai rău scenariu din spatele câinelui care se scarpină sau sapă prea mult ar putea fi de natură medicală. S-a demonstrat că anumite afecțiuni medicale pot provoca un comportament distructiv la câini. Unul dintre cele mai observate comportamente a fost zgârierea și săpatul. Dacă vă îngrijorează faptul că acest comportament este de natură medicală, medicul veterinar vă poate ajuta să stabiliți dacă este ceva în neregulă.

Problemele emoționale, cum ar fi frica și anxietatea, pot fi un alt motiv de îngrijorare care determină câinele să zgârie. Lucruri precum teama de furtună sau de prezența unor străini în casă pot determina câinele să vrea să fugă. Această nevoie de a scăpa ar putea duce la zgârieturi și la săparea în podea pentru a crea un punct de ieșire. Nu uitați să discutați cu medicul veterinar despre modalitățile de atenuare a fricii sau a anxietății copilului dumneavoastră cu blană.

Concluzie

Acum că știți că zgârieturile și săpatul sunt cel mai probabil doar un instinct primar, puteți decide dacă acest comportament este distructiv și dacă trebuie rezolvat. Din fericire, problemele care stau la baza acestor zgârieturi și săpături nu sunt, în general, periculoase pentru animalul dumneavoastră de companie. Aveți grijă de ei și bucurați-vă de toate micile ciudățenii care vin odată cu deținerea unui câine.

Iulia D

Sunt o persoană pasionată de caini și îmi place să împărtășesc cunoștințele și experiența mea cu alți iubitori de caini. Pe blogul meu, veți găsi informații detaliate despre diferite rase de caini, îngrijirea lor, sfaturi pentru antrenament și multe altele. De asemenea, vă voi povesti despre aventurile mele cu câinii mei și vă voi oferi o perspectivă personală asupra vieții cu aceste animale minunate. Sper să vă inspir și să vă ajut să vă îndrăgostiți și mai mult de cainii voștri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button