Paralizie facială la câini – Ce ar trebui să știu?
Câinele tău a dezvoltat brusc un zâmbet strâmb? Paralizia facială la câini este o afecțiune caracterizată prin modificări ale expresiei și controlului facial al câinelui dumneavoastră.
Paralizie facială la câini
Cele mai multe cazuri au un rezultat favorabil, chiar dacă unii câini necesită îngrijiri suplimentare după diagnosticare. Citiți mai departe pentru a afla despre cauzele și gestionarea acestei afecțiuni.

Cauzele de paralizie facială la câini
Paralizia facială rezultă din afectarea unui nerv facial numit nervul cranian VII.
Acest nerv este conectat la mușchii care controlează pleoapele, buzele, nasul, urechile și obrajii câinelui dumneavoastră, iar atunci când este afectat, o parte a feței poate părea înghețată sau căzută. Efectele leziunilor nervoase pot persista pentru o perioadă de timp prelungită sau nedeterminată.
Cockerii spanioli, Beagle, Corgis și boxerii sunt mai frecvent afectați în timpul anilor de maturitate, în comparație cu alte rase. În funcție de cauza de bază, paralizia facială temporară la câini poate dura câteva săptămâni. Cauzele posibile ale paraliziei faciale includ:
- Infecții ale urechii medii și interne
- Traumatism cranian
- Tulburări endocrine (hipotiroidism, diabet zaharat, boala Cushing).
- Toxine, inclusiv botulism, care sunt folosite pentru a sintetiza Botoxul și pe care câinii le pot lua dacă mănâncă carne crudă!
- Tumori, în special creșteri care invadează sau comprimă nervul cranian VII sau trunchiul cerebral.
Surprinzător, cele mai multe cazuri de paralizie facială la câini sunt idiopatice și nu pot fi urmărite pentru o cauză specifică.
Semne
În funcție de cauza care stă la baza, semnele de paralizie facială la câini se pot manifesta pe una sau ambele părți ale feței. Proprietarii de animale de companie care sunt familiarizați cu paralizia sindromului Bell, o formă de paralizie facială la oameni despre care Mayo Clinic spune că include și leziuni nervoase, vor observa o schimbare similară în aspectul feței câinelui lor. Semnele comune de afectare a nervului cranian VII includ:
- Salivare (nervul facial controlează, de asemenea, glandele salivare).
- Căderea buzei și a urechii.
- Devierea nasului spre partea neafectată.
- Incapacitatea de a clipi și de a închide ochiul afectat.
- Mâncatul neglijent, scăparea alimentelor din gură.
- Scurgerea ochilor
Dacă bănuiți că câinele dumneavoastră are paralizie a nervului facial, contactați medicul veterinar. Ei vor efectua o examinare fizică amănunțită a ochilor, urechilor și coordonarea motorie a câinelui dumneavoastră și vor verifica dacă există alți nervi cranieni și probleme neurologice sistemice.

Îngrijirea ochilor uscați
O parte importantă a examinării medicului veterinar va fi de a evalua capacitatea câinelui dumneavoastră de a clipi cu ochiul de pe partea afectată a feței. Un risc semnificativ de paralizie a nervului facial la câini este keratoconjunctivita uscată, cunoscută sub numele de „ochi uscat”. Această afecțiune se dezvoltă atunci când un câine nu poate produce suficiente lacrimi sau nu poate închide ochiul afectat.
Medicul veterinar poate efectua un test numit testul Schirmer pentru a vedea dacă ochii câinelui dumneavoastră produc suficientă lubrifiere. Aceștia pot prescrie lacrimi artificiale, deoarece câinii cu ochi uscat sunt expuși riscului de a dezvolta ulcere corneene.
Alte evaluări
În plus față de o examinare amănunțită a ochilor câinelui dumneavoastră, medicul veterinar va evalua îndeaproape și canalele urechii sale. De la punctul lor de origine din creier, fibrele nervului cranian VII trec pe lângă urechea mijlocie în drumul lor spre față. O examinare a canalului auditiv ajută la excluderea unei infecții a urechii externe, dar pentru a determina definitiv dacă este prezentă o afecțiune a creierului, a urechii medii sau a urechii interne, este adesea necesară efectuarea unei tomografii computerizate sau a unui RMN.
Unele cazuri afectează și nervul cranian VIII, nervul vestibulococlear, care este foarte apropiat de nervul cranian VII. Nervul cranian VIII transmite sunetele și informațiile despre simțul echilibrului de la ureche la creier. O întrerupere a nervului cranian VIII cauzează boala vestibulară, care se manifestă prin mers nesigur, slăbiciune, înclinarea capului și nistagmus (mișcare anormală a ochilor).
Deși cauza care stă la baza celor mai multe cazuri de paralizie facială la câini rămâne necunoscută, medicul veterinar al câinelui dumneavoastră poate recomanda un test de sânge pentru a exclude alte afecțiuni. Alte teste care pot fi prescrise includ o hemogramă completă, un profil chimic și un profil al funcției tiroidiene, care sunt utile în evaluarea diferitelor tulburări hormonale asociate cu paralizia facială.
Tratament
Paralizie facială idiopatică la câini nu are nici un tratament prescris, cu excepția tratamentului de susținere. O parte importantă a îngrijirii cățelului dumneavoastră este evitarea complicațiilor legate de ochiul uscat și de incapacitatea de a clipi. Dacă medicul veterinar vă prescrie lacrimi artificiale pentru a menține corneea afectată lubrifiată, administrarea picăturilor de mai multe ori pe zi este esențială pentru a preveni infecțiile și ulcerele corneene. Deoarece nu vă puteți baza pe faptul că câinele dumneavoastră strâmbă din cauza unui ulcer cornean, acordați o atenție deosebită la înroșirea din jurul ochiului său și solicitați asistență veterinară dacă suspectați o problemă. Ulcerațiile corneene netratate pot fi foarte grave.
În cazul unei infecții ale urechii, câinele dumneavoastră va avea nevoie de tratament cu antibiotice și, uneori, de o intervenție chirurgicală. În cazul în care analizele de sânge dezvăluie o boală de bază sau în cazul în care se găsește o tumoare la testele imagistice, puteți discuta cu medicul veterinar despre modalitățile de gestionare a problemei de bază.
Paralizia facială necomplicată la câini nu este de obicei fatală. Chiar și câinii care suferă de paralizie facială și de boli vestibulare se recuperează adesea complet. Deși paralizia facială idiopatică poate fi din punct de vedere estetic putin deranjant pentru părinții animalelor de companie, fiți siguri că nu este o afecțiune dureroasă pentru câinele dumneavoastră. Dacă observați orice problemă, contactați medicul veterinar. O atenție imediată va asigura liniștea și îngrijirea optimă a cățelușului dumneavoastră.
Dacă doriți să aflați mai multe informații despre sănătatea și nutriția câinilor dumneavoastră, vă rugăm să vizitați secțiunea Sănătate și nutriție.