Sănătate și Alimentație

Sughițul la câini: o manifestare comună la pui

Câinii au sughiț sau nu? Se pare că acesta este un fenomen destul de frecvent, mai ales la căței. Dar care este motivul pentru care câinele sughiță și există semne care arată o problemă de sănătate la câini?

Dacă sunteți proprietarul unui cățeluș, probabil ați auzit că câinele dumneavoastră are sughiț. Este destul de frecventă în rândul câinilor tineri. Dar ce cauzează sughițul la câini și este normal la câinii adulți?

Anatomie

Sughițul este cauzat de contracția spasmodică a diafragmei, membrana care separă cavitățile toracică și abdominală. Inervația trece prin gât și organele interne până la diafragmă și ajută la respirație. În cazul în care nervii sunt imaturi (ca la căței) sau iritați (ca la adulți), apare sughițul.

Sughițul la căței

Deoarece anatomia cățelului dumneavoastră este încă în curs de dezvoltare, până la vârsta de 6 luni, sughițul la câini este destul de comun și nu reprezintă, de obicei, un motiv de îngrijorare. În cazul în care cățelul dumneavoastră are un episod mai prelungit de sughiț, îl puteți așeza pe spate și îl puteți rostogoli ușor dintr-o parte în alta de câteva ori. Uneori este suficient pentru ca spasmul să se oprească.

Sughițul la câini adulți

Câinii de șase luni și mai mari au rareori sughiț, deoarece sistemul lor nervos este matur și se irită mai greu. Dacă observați că câinele dumneavoastră adult începe să aibă episoade mai frecvente, cel mai bine este să consultați un medic veterinar.

Ce ar putea provoca sughițul? Dacă începi să notezi și să înregistrezi situațiile în care se întâmplă, s-ar putea să te ajute să găsești declanșatorul. Ar trebui să scrieți ce făcea câinele dumneavoastră și să înregistrați o înregistrare video. Unii oameni pot numi în mod eronat strănutul invers sau crizele focale drept sughiț. Prin urmare, orice informație suplimentară va fi utilă pentru medicul veterinar. Orice masă sau modificări anatomice care provoacă presiune asupra diafragmei sau a țesutului nervos pot declanșa episoade de sughiț. Prin urmare, medicul veterinar poate solicita o radiografie toracică și examinări cu ultrasunete abdominale. Anomaliile electrolitice cauzate de vărsături cronice sau diaree, boli renale sau leziuni ale sistemului nervos central pot provoca, de asemenea, spasme.

Dacă sughițul este ocazional, nu vă faceți griji, și adulții îl au. Cu toate acestea, ori de câte ori observați un comportament neobișnuit al câinelui dumneavoastră care tinde să se repete, consultați medicul veterinar.

Iulia D

Sunt o persoană pasionată de caini și îmi place să împărtășesc cunoștințele și experiența mea cu alți iubitori de caini. Pe blogul meu, veți găsi informații detaliate despre diferite rase de caini, îngrijirea lor, sfaturi pentru antrenament și multe altele. De asemenea, vă voi povesti despre aventurile mele cu câinii mei și vă voi oferi o perspectivă personală asupra vieții cu aceste animale minunate. Sper să vă inspir și să vă ajut să vă îndrăgostiți și mai mult de cainii voștri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button