Comportament

Zâmbetul la câini: iluzie sau realitate?

Câinii zâmbesc sau nu? Adesea ne minunăm de cât de umani pot arăta câinii noștri. Ei par să ne oglindească comportamentul și manifestă aceleași expresii faciale și emoții pe care le simțim noi, fie că sunt fericiți sau triști.

De asemenea, câinii par să se distreze și să se bucure de timpul petrecut cu noi. Așadar, este logic că mulți proprietari de câini se întreabă dacă câinii zâmbesc sau râd – citește mai departe pentru a afla răspunsul!

Vrei să știi dacă câinii zâmbesc? Avem răspunsul

Câinii râd?

Există multe dezbateri în rândul specialiștilor în comportamentul animalelor în această privință, dar majoritatea sunt de acord că nu, câinii nu pot râde. Cel puțin nu în sensul în care oamenii pot râde.

Cu toate acestea, câinii pot scoate un sunet asemănător cu un râs, pe care îl fac adesea când se joacă. Este cauzată de un oftat care este expirat cu voce tare.

Au fost observate mai multe specii de animale care au un cântec de joacă, inclusiv primatele. Gâfâitul de joacă pentru câini este combinat cu un limbaj corporal care te invită la joacă, cum ar fi plecăciunile de joacă, o labă care se întinde spre tine sau sărituri provocatoare spre tine cu un comportament relaxat.

Patricia Simonet, specialist în comportamentul animalelor de la Sierra Nevada College, a înregistrat câini care scoteau acest sunet de joacă și a constatat că acesta avea o gamă de frecvențe mai largă decât gâfâitul tipic al câinilor. Ea a concluzionat că acest lucru înseamnă că ar putea fi considerat un tip de râs de câine.

Simonet a ascultat apoi înregistrările cu râsul câinelui pentru căței și a constatat că aceștia deveneau foarte activi atunci când auzeau zgomotele. De asemenea, înregistrările au părut să calmeze câinii din adăposturi.

Alte animale care dau impresia că râd

Multă vreme am crezut că numai oamenii pot râde. Cu toate acestea, cercetările asupra comportamentului primatelor neumane au descoperit că cimpanzeii, gorilele și urangutanii gâfâie în mod jucăuș atunci când sunt gâdilați, iar alte cercetări asupra cimpanzeilor au descoperit că aceștia pot zâmbi la fel ca oamenii.

Mai multe studii au arătat, de asemenea, că șobolanii domestici emit un sunet ascuțit atunci când sunt gâdilați, care seamănă foarte mult cu râsul uman.

Mai sunt încă multe de studiat în acest domeniu și este posibil să existe și alte descoperiri care să schimbe modul în care percepem dacă câinii pot râde sau nu.

Cum sună râsul unui câine?

Orice râs este un sunet produs prin expirație și inhalare de aer. Râsul uman este produs atunci când mușchii pieptului scot aerul din cutia toracică, creând un sunet vocalizat, „ha, ha”.La câini, atunci când se produce o gâfâială non-vocalizată, se produce râsul de câine, care sună ca „hhuh hhah hhah”.

Vrei să încerci să imiți râsul câinelui pentru a crea o legătură cu el? Pentru a face acest lucru, rotunjiți ușor buzele pentru sunetul „hhuh”, apoi deschideți gura și zâmbiți ușor pentru sunetele „hhah” și alternați între cele două.

Sunetul ar trebui să fie respirator, fără zgomote reale: gândiți-vă la el ca la o gâfâială. Unii proprietari de câini raportează că aceștia reacționează stând jos, dând din coadă și apropiindu-se pentru a investiga zgomotul.

Deci, câinii zâmbesc?

Social media este plină de imagini cu câini care par să zâmbească, dar se pare că, la fel ca și în cazul râsului, câinii nu pot zâmbi în același mod ca și oamenii.

Cu toate acestea, câinii pot face ca fețele lor să pară că zâmbesc. Acest lucru se întâmplă atunci când își deschid gura și își trag buzele înapoi, lăsând limba să le lingă dinții. Acest „zâmbet de câine” apare de obicei în situații în care sunt relaxați și par fericiți, așa că stăpânii de câini se gândesc la el ca la un zâmbet.

De asemenea, aceste „zâmbete de câine” apar adesea ca răspuns la un zâmbet uman, ceea ce reprezintă un fenomen numit contagiune a râsului. Câinii pot părea că zâmbesc pentru că noi le zâmbim.

Cum știu dacă câinele meu este fericit?

Dacă câinii nu pot să râdă sau să zâmbească precum oamenii, cum își arată fericirea? Mulți oameni cred că câinii dau din coadă pentru a-și arăta fericirea, dar acest lucru nu este neapărat adevărat. Câinii își folosesc coada pentru o varietate de comunicări, iar mesajul depinde de poziția cozii.

Atunci când un câine se află într-o poziție neutră, înseamnă că este relaxat. Atunci când câinii își lasă coada într-o poziție mai joasă, acesta este un semn de supunere și anxietate. Iar atunci când își ridică coada în aer este o mișcare agresivă sau dominantă. Datul din coadă este legat de emoție.

Mai degrabă decât să vă concentrați pe faptul dacă câinele dumneavoastră zâmbește sau râde, este mai logic să vă uitați la limbajul corpului și la acțiunile câinelui pentru a vedea dacă este fericit. Puteți să vă uitați la întregul corp pentru a găsi semne precum coada care se mișcă, gura deschisă și o poziție relaxată.

În concluzie, bineînțeles, câinii pot reflecta fericirea, însă o fac într-un mod foarte diferit, deoarece la întrebarea „Câinii zâmbesc?” răspunsul este nu.

Dacă sunteți interesat să aflați mai multe despre comportamentul câinilor, vă recomandăm să vizitați secțiunea Comportament.

Iulia D

Sunt o persoană pasionată de caini și îmi place să împărtășesc cunoștințele și experiența mea cu alți iubitori de caini. Pe blogul meu, veți găsi informații detaliate despre diferite rase de caini, îngrijirea lor, sfaturi pentru antrenament și multe altele. De asemenea, vă voi povesti despre aventurile mele cu câinii mei și vă voi oferi o perspectivă personală asupra vieții cu aceste animale minunate. Sper să vă inspir și să vă ajut să vă îndrăgostiți și mai mult de cainii voștri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button